Blogia
nOnStOp

el meu poble..

Lliçà d'Amunt. Ki ho haguès dit que en un poble tan petit s'hi poguèssin fer tantes coses...? Jo, mai. La veritat és que conec Lliçà d'Amunt des que vaig néixer. Sempre ha estat la meva llar. M'he criat aquí, entre camins, camps, olors, natura i tamb entre carrers, veïns, cotxes i contaminació. Es un poble que no es tan poble. No es gran, pero tampok es petit. I la seva gent... La seva gent es del millor que hi ha.
Es un poble que té la seva història, els seus aconteixaments. Sabeu d'on ve LLIÇÀ? fa molt molt de temps, al segle XVIII (crec) hi havia un burgès anomenat Llucianus, que era molt ric i tenia la majoria de pobles del voltant. De granollers fins a caldes. I un dia, qan se li acabava la vida, va fer posar el seu nom a algun poble en la seva memòria. Llucianus = Lliçà.

Aqui hem tingut de tot. Fa uns anys (nse ni si jo havia nascut) vam tenir un atac de l'ETA a la plaça catalunya (q no s la de barcelona...jeje). Van col·locar un cotxe bomba prop de lantiga escola de música i de l'Aliança, i va morir un policia. Sabeu què, tb? Aqui es va descobrir la primera vaca boja de Catalunya. Sisi! a sobre, d'uns pagesos coneguts (encara q... ki no es coneix en un poble?). També ens podeu conéixer per què som campions d'Espanya de curling. Un joc un xic estrany... Intentaré explikar-vos de què va. El curling és un esport que es juga en una superfície gelada i on es rivalitzen dos equips. Durant el joc, els participants han de fer córrer per la pista una pedra d'uns 20 kg de pes fins a una diana situada al final del pasadís. Una vegada finalitzats tots els llançaments, les pedres que es trobin més a la vora de la diana, obtindran una sèrie de punts, però no+ les de l'equip. Si la pedra següent pertany a l'equip contrari, deixaran de puntuar la resta de pedres.

La història de la festa major tb té la seva tela. Aquest any fem 10 ANYS DE JUGUESCA. Es com un gran joc de proves que es fa durant els dies de la festa. En un principi hi havia quatre grups: els concos (q son com el seu nom diuen: els "grans" solterons i solterones dedat entre 25 i 40), els cantimplora (q van comensar sent la gent d l'esplai; pares, nens i monitors), els skando (la gent jove dl poble, dentre 18 i 25; els + marxosos d tots) i els sporting l'olla (diria q no sé com descriure'ls.. pares i nens, amics damics dakells altres i amics xD).
Desprès es va afegir un nou grup, tot i q van tenir els seus estira-arronsa en si entraven o no: els Bisky (q diriem q son tota la familia Cladellas i Regales i gent d les urbanitzacions q se senten molt dl poble i tenen ganes de participar). I us preguntareu... que es fa????
Hi ha diferents proves: la del camp, la de la construcció, la de la nit, la preparada, la de la piscina i lestirada del tractor.
La del camp: un any, x exemple, ens van fer buscar agulles de cap en un paller!! (sisi, com la gran expressió.. "sto s +dificil q encontrar una aguja en un pajar"). O tb hem plantat calçots i despres hem fet calçotada, sempre amb un limit de temps. I tb, un any, feiem una cadena per trepitjar raïm.
La de la construcció: fer habitacions al carrer a lo grande en una nit i quedar-se a dormir allà, de mentres, fer una carrera de burrus, transformar un cotxe normal de la deixalleria amb un super cotxe futurista...
La de la nit: aquesta es molt variada. Hi va haver un any que vam fer la nit de bruixes. Haviem de buscar mil coses que ens van donar en una llista per fer una poció màgica: des de péls genitals a caketes d'ovella, des de crancs de riu a...pff!
La preparada: aquesta normalment, té unes normes i es tracta de fer una mena d'espectacle. Se'ls explica al grup qué ha de contenir (streptease's, màgia, mim, concursos, balls,...) i aleshores cada grup, té uns 5 dies de preparació. I la nit del dissabte, es representa.
La de la piscina: aquesta normalment, són petites proves dins l'aigua. 5 petites proves que duren 10 minuts com a molt i que es van rotant entre els grups. Fa dos anys et donaven a escollir una de les claus que hi havia en una caixa, l'agafaves i t'havies de tirar al fons de la piscina, q estava ple de candaus i ho havies d'anar provant. Tamb un cop, ens van fer agafar una sardina amb la boca, tirar-nos a l'aigua, pujar a una espècie d corda muntada per una grua, i deixar la sardina a dalt de tot en un covell.
L'estirada del tractor: aquesta no cambia mai. És la prova estrella! S'ha d'estirar un tractor sense estar engegat per un carrer sencer. Guanya el grup que puja el tractor fins la meta amb el menys temps possible.
I el guanyador..........guanya un porquet que l'ha d'alimentar durant "x" temps x després convidar a la resta de grups i a la organització. Sense aquesta última no seria possible la juguesca. (un VISCAAA pels de l'organització!) Si algun dia esteu aki x les festes (primera setmana de septembre) no dubteu en treure-hi el cap. ÉS MOLT DIVERTIT!!!
A part de la JUGUESCA, tb tenim les 24 hores de motos. És fa el primer cap de setmana de septembre (normalment). Aquest any era el 25é aniversari. Van començar a córrer el dissabte a les 7 d la tarda i van acabar diumenge a les 7 de la tarda (24 hores, lògicament). Hi ha molta gent que ve de fora no+ x veure córrer a tota la gentada... aquest any hi havia unes 50 motos que hi participaven. Ja és tradició, evidentment.

També tenim un local on hi van tooooot de grups: l'Aliança. Han vingut des de Daniel el Higiénico i la quartet de baño band fins als lax'n'busto. Desd Gertrudis fins a Sidonie. Des de Dusminguet fins a macaco. Des de l'Ismael Serrano fins a... pf! moltisims. Fa dos anys, x les festes, tb ens van portar al famós Bustamante (qan va començar la histèria dels triunfitos) i tambe vann venir els fantàstics Dover (concert q no em vaig perdre!), però aquests concerts es van fer al camp de futbol de terra q ara és de gespa artificial.
Fins fa poket, els nois i noies d'aquest poble teniem un institut de barracons... on la juerga hi estava assegurada. Ara, tenim un institut com cal, amb portes, parets, sala de professors, bones aules, cantina, un gran pati i un pavelló petit a l'interior. Els professors, son bona gent, i cada vegada n'hi ha + de valencians!!! I ara, la juerga tb hi és assegurada. Això no cambia, la gent segueix sent la mateixa.

I tenim una esglèsia (la de St Julià) q es preciosa. Està "al centre" del poblet, i és un lloc tranquil per les trobades amb els amics. Tots els divendres de durant el curs, ens trobem tots els amics allà. Al costat hi ha Can Puig, una masia que està sobre un turó. I més enllà, l'Esplai de Lliçà.

Vols venir a passar uns dies amb mi a Lliçà d'Amunt??

0 comentarios